Övrigt om TV

TV4s planer för 2014; storsatsning på nyheterna

2013-10-10 22:15 #0 av: monstermash

I dag berättade TV4 mer om planerna 2014. Kanalen kommer bland annat sända fotbolls-VM ihop med Sveriges Television, men det blir också nya satsningar när TV4 ökar kostnaden för nyhets- och samhällsjournalistik.

Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4, säger till Expressen.se:

– TV4 lägger mer resurser på nyheter nästa år. Vi planerar för en omfattande valbevakning och ett nytt utrikesmagasin, "Korrarna". Framförallt satsar vi digitalt, och måste förändra för att klara den utmaningen.

TV4 hoppas på ökad "tittarmedverkan" och lovar i en pressrelease en helt ny nyhetsstudio.

Kommer inte dra ner på de lokala stationerna

I branschmedia har det spekulerats om stora neddragningar på de lokala tv-stationerna ute i landet, men så blir det inte meddelar Fyran. Men:

– Nu släpper vi de tablålagda lokala stockholmsnyheterna. Vi tror att resurserna gör bättre nytta på annat sätt. Vi har redan en stor riksredaktion, placerad i Stockholm, som rapporterar om mycket som sker här. Vi sänder dessutom ofta live i Stockholm direkt för TV4 Play. Vi fortsätter också att sända lokal trafik och lokalt väder, säger Viveka Hansson.

Varför väljer ni att slå samman just stockholmsnyheterna med riks-"Nyheterna"?

– Lokala nyheter är alltid relevantare ju lokalare de är. Det vet ni på kvällstidningarna som gör lokala löpsedlar. I ett stort område som Stockholm, där nära hälften dessutom är inflyttade, är det svårt att vara tillräckligt lokal för alla i en linjär tablålagd sändning på några minuter. Linjärt prioriterar vi i stället den lokala bevakningen ute i landet.

SVT beklagar TV4:s förändring och Geronimo Åkerlund, redaktionschef för "ABC Nytt", säger till Dagens Media:

– Konkurrens är bra, och ju färre som konkurrerar, desto bekvämare riskerar man att bli. Det hade varit bättre om TV4 hade gjort tvärtom och sagt att nu ska vi verkligen satsa i Stockholm och på Stockholmsmaterialet.

Facket på Nyhetsbolaget, produktionsbolaget som TV4 anlitar, är också kritiskt. Cirka tio tjänster uppges försvinna. Ordföranden Ann Johansson säger till Dagens Media:

"Väldigt märkligt"

– Ja, vi är tagna på sängen. Det är väldigt märkligt att TV4, som planerar att göra en miljard i vinst om några år, inte har den publicistiska ambitionen att man ska ha lokala nyheter från Stockholm, i ett medium som fortfarande är så starkt som tv-mediet är.

Sändningstiden för sport och nyheter utökas på morgnarna, och nästa år - då det är både allmänna val i Sverige och val till EU-parlamentet - satsar TV4 mer pengar än tidigare på nyheter och samhälle. Men exakt vilka program som då ska göras är man på Fyran ännu förtegna om.

– Det går väldigt bra för TV4. Vi har faktiskt de bästa tittarsiffrorna i vår huvudmålgrupp sedan 2008. Nyhetssändningen klockan 22 har ökat tre år i rad och "Nyhetsmorgon" tar hela tiden nya andelar av SVT. Traditionell tv står fortfarande starkt. Just därför ska vi vara proaktiva, och förändra. Papperstidningarna har redan drabbats hårt av nya läsarvanor. Kvällstidningarna och andra som tidigt vågat pröva nytt är de som har klarat sig bäst, säger Viveka Hansson till Expressen.se.


Anmäl
2013-10-10 23:57 #1 av: Leffe

Detta med fotbolls-VM med TV4 och SVT har varit på tapeten förut. Synd att de lokala nyheterna  i Stockholm försvinner

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.