Sportpogram / Sportevenemang

Isdans, den eleganta konståkningen

2014-03-26 07:47 #0 av: Gittan

På annan plats här på sidan har du redan blivit informerad om att konståknings-VM börjar nu. Tävlingen är i Tokyo. Vad händer då under en tävling? Jag berättar här lite om den gren jag tycker bäst om - isdansen.

Bland det viktigaste för en isdansare är att ha styrka, smidighet, balans och koordination.

Tanja Kolbe och Sascha Rabe

Det tog längre tid för isdans att få samma värde som de övriga grenarna inom konståkning. Isdansen blev en olympisk gren 1976 medan de andra grenarna kom med 1908.

De stora skillnaderna mellan isdans och paråkning är att hopp inte tillåts och att han vid lyft, när han lyfter henne, inte får ha sina händer över huvudhöjd. Koregrafin är av mycket större betydelse i isdansen - harmoni och musik ska gå in i varandra. Ett bra par ser på isen ut som en åkare. Ett viktigt moment är att man dansar i takt med musiken, takten varierar beroende på vad för typ av dans det är.

Båda åkarna i isdansen måste vara väldigt vältränade för att orka utföra alla moment i dansen lika när det gäller tempo, sätt och rytm..

Tävlingen

En isdanstävling inleds med två obligatoriska danser, en av dem är en originaldans som utförs efter ett förutbestämt musikaliskt tema och en fri dans på fyra minuter där åkarna bestämt musiken.

  1. Obligatorisk dans
    Man åker en bestämd dans av de sällskapsdanserdanser som är godkända av International Skating Union (ISU). Alla åker samma dans. Man åker i ett förutbestämt mönster till musik som avgör rytm och fart. Det ska vara koregrafiskt vackert. De obligatoriska danserna är grunden till all isdans och utgör 20 procent av den totala poängsumman.
  2. Originaldans
    ISU bestämmer två år innan tävling vilken dans, rytm och vilket tempo dansen ska ske i. De olika dansparen får däremot själva välja musik och koreografi. Dansen sträcker sig över två minuter och utgör 30 procent av den totala poängsumman.
  3. Fri dans
    Här är det helt upp till respektive par att välja dans, musik, tempo och koreografi. Dansen pågår i fyra minuter och är 50 procent av den totala poängsumman.
Nóra Hoffmann och Attila Elek

Danser som ISU godkänt

14-steg, Amerikansk polka, Amerikansk vals, Argentinsk tango, Blues, Europeisk vals, Foxtrot, Harris-tango, Kilian, Modern foxtrot, Paso doble, Quickstep, Ravensburgervals, Romantisk tango, Rumba, Starlightvals och Westminstervals.

Personligen så tycker jag isdans är en av de vackraste sportgrenarna som finns.

Foto 1: This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
Foto 2: Caroline Paré - http://everythingskating.com This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
Källa: Svenska Wikipedia

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2014-03-26 09:54 #1 av: Catwoman

Jo det är vackert.

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

Anmäl
2014-05-07 07:00 #2 av: Skorpion76

Väldigt vackert!

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.