TV-serier

CSI

2013-08-31 23:07 #0 av: monstermash

Crime Scene Investigation, förkortat CSI är en tv-serie om kriminaltekniker i Las Vegas.

Crime Scene Investigation, förkortat CSI är en tv-serie om kriminaltekniker i Las Vegas. Serien är från TV-bolaget CBS och har två spin-off serier, "CSI Miami" och "CSI New York" som även de blivit mycket populära i flera länder.

I serien får tittarna följa med Las Vegas polisdistrikts kriminalteknikers nattpass, och kriminalarna löser nästan uteslutet dödsfall med fysisk bevisning. I varje avsnitt är det två fall som inte har någonting att göra med varandra.

Det ovanliga bruket av kameravinklar, klippning, organskador och uppsamling av fysiska bevis på brottsplatser har gjort TV-serien mycket populär, och den är även prisbelönad med en Emmy. All labbutrustning i serien finns inte på riktigt, vilket angränsar serien från kriminaldrama till science ficton, vilket 2004 ledde till att serien fick en Saturn Award-nominering för bästa science-fiction TV-serie

Men hur kommer det sig att serien skapades?
Anthony E. Zuiker såg en dokumentär om kriminaltekniker och kom till instikten att det inte finns någon TV-serie om denna delen i polisarbetet. Anledningen till att serien utspelas i Las Vegas är att Las Vegas kriminallabb är det näst mest anlitade i USA.

CSI har varit i topp 3 med högst tittarsiffror i USA, med omkring 30 miljoner tittare per avsnitt, sedan 2000-2001. Säsongsfinalen våren 2005 hade tittarsiffror på över 40 miljoner tittare.

 • CSI har blivit kritiserad vid flera tillfällen för att ha visat överdrivet mycket våld och sex.[2]
 • Serien har också blivit kritiserad för att inte följa polisrutiner, genom att kriminaltekniker löser fallen istället för att koncentrera sig på spåren.[3]
 • Amerikansk polis och åklagare har kritiserat serien för att den ger allmänheten en orealistisk bild av hur polisen löser brott, och att fall där det finns få fysiska bevis får svårare eftersom jury-medlemmar förväntar sig "bevis som i CSI".[4]. Detta fenomen kallas CSI-effekten.
 •  

  Serien har fått kritik för att ha visat överdrivet mycket sex och våld, men även för att inte följa polisrutiner. Istället för att koncentrera sig på spåren, löser kriminalteknikerna fallet istället. Kritiken kommer från amerikans polis och åklare, som anser att allmänheten får en orealistisk bild av hur polisen löser brott, och att det i rättegångar blir svårare med fall som har få fysiska bevis, eftersom jury-medlemmarna förväntar sig bevis som i CSI. Fenomet kallas för "CSI effekten".


 • Anmäl
  2013-08-31 23:25 #1 av: Tarotstollan

  Jag har följt alla CSI och Navy CSI så länge jag kan minnas. För mig är det viktigare att jag blir underhållen i ca 1 timma än att allt skall stämma.
  Vi alla som tittat på deckare vet ju att det mesta är fiktion och vet vi inte det är vi för unga att titta på deckare!

  Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

  Anmäl
  2013-09-01 03:58 #2 av: [Mustangcab]

  Det ska ju vara i USA som man förväntar sig  att en rättegång ska se ut som en TV-serie.

  Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

   

  Anmäl

  Bli medlem på iFokus

  För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.