TV-serier

Criminal minds

2013-03-20 20:27 #0 av: monstermash

Admin på TV iFokus kommer regelbundet uppdatera med artiklar om populära tv-serier som går på TV nu eller som har gått, denna gången kollar vi närmare på Criminal minds.

Criminal Minds är en amerikansk TV-serie som till skillnad från andra kriminalserier främst riktar in sig på brottslingen än brottet. Ett profileringsteam från FBI:s beteendeanalysenhet arbetar med att spåra olika seriemördare som härjar i landet. Serien produceras av Touchstone Television. I USA hade serien premiär 2005 och i mars 2012 förnyade CBS kontrakt för säsong 8 som visades i Sverige 2013.

I säsongerna får vi följa med rollkaraktärerna:

David Rossi (Joe Mantegna) som var med och startade BAU-enheten ochtar pension. Han blir känd och respekterad författare genom att skriva böcker om seriemördare och deras beteenden. Rossi kommer dock tillbaka för att avsluta ett fall som plågat honom länge i tredje säsongen.

Aaron Hotchner (Thomas Gibson) jobbade som åklagare på FBI:s fältkontor i Seattle innan han började jobba på BAU-enheten. Genom säsongerna får vi se hans kamp för att balansera privatlivet och jobbet, någonting som inte alltid är så lätt för honom. 

Derek Morgan (Shemar Moore) är specialist på tvångsmässiga brott, driver FBI:s självförsvarskurs och har svart bälte i judo. I andra säsongen blir Morgan felaktigt misstänkt för att ha mördat en ung tonårspojke.

Dr. Spencer Reid (Matthew Gray Gubler) gick ut high school som 12-åring, läser 20 000 ord i minuten och har ett IQ på 187. Hans mamma är schizofren, och i serien får vi följa hans oro över att ha ärvt sin mors sjukdom Spencer har problem med de sociala delarna, och är den i teamet som står för de långa utläggningarna om fakta som ingen riktigt förstår. Reid är en av de mesat populära skådespelarna i serien.

Penelope Garcia (Kirsten Vangsness) är FBI:s tekniska analytiker och var förut placerad på FBI:s hackerlista, därifrån rekryterades hon till BAU-teamet. I seriens tredje säsong blir hon skjuten av en man hon dejtade men överlevde. Garcia och Morgan har ett skämtsamt förhållande, någonting som visar sig i många avsnitt. Eftersom hon har problem med blod och obehagliga brottsplatsbilder hjälper hon teamet ifrån sitt kontor.

Jennifer "JJ" Jareau (A. J. Cook) var teamets kommunikationsansvariga, men har i säsong 7 utbildat sig till profilerare. I andra säsongen under ett fall i New Orlands, träffar hon utredaren Will LaMontagne och i den tredje säsongen gifter dem sig. I fjärde säsongen föder hon en son som heter Henry, och i femte säsongen kommer det fram att hennes syster begick självmord vid 11 års ålder och vid sjätte säsongen blir hon befodrad till att jobba i Pentagon och tvingas lämna BAU. Hon återvände sedan till serien i säsong sju.

Andra skådespelare som varit med i serien

Jason Gideon (Mandy Patinkin) har en son som heter Stephen, och var en av de mest begåvade profilerarna i BAU-teamet. I andra säsongens sista avsnitt blir hans flickvän Sarah mördad av en seriemördare och därefter lämnar Gideon teamet.

Elle Greenaway (Lola Glaudini) specialist på sexualbrott blir i första säsongen skjuten men överlever. I samband med det kommer det fram att hennes far avled när hon var åtta år gammal. I säsong två användes hon som lockbete för att fånga en våldtäksman, men hon får panik och våldtäksmannen blir frigiven till slut. Greenaway skjuter då mannen till döds och lämnar därefter teamet.

Emily Prentiss (Paget Brewster) kommer in i teamet under andra säsongen efter att Greenaway slutat, hennes mor är ambassadör och god vän med Hotchner. Emily talar flytande engelska, arabiska, spanska, franska och italienska och kan även en del ryska. I säsong sex kommer det fram att Prentiss arbetat som agent för Interpol, och satt fasten terrorist och seriemördare som i säsongen rymmer från fängelset och söker upp den som satt fast honom. Prentis lämnar serien under säsong 6, och återvänder till säsong 7, därefter lämnade hon serien och kommer inte vara med i följande säsonger.

Vill du se valpbilder så titta gärna på min instagram.

Anmäl
2013-03-20 20:28 #1 av: Tilde

Snubblade in här då jag alltid har kollat på Criminal minds! Skrattar Spencer Reid är ju bara för awesome! Blomma

♥ Tilde

Anmäl
2013-03-20 20:32 #2 av: monstermash

Nu går nya avsnitt från säsong 8 på amerikanska CBS.

I Sverige:
Torsdagar 21:00 på kanal 5 - Nya avsnitt från säsong 8
Onsdagar 23:10 på kanal 9 - Repris, säsong 1 
Onsdagar 23:50 på kanal 5 - Repris, säsong 3 

Vill du se valpbilder så titta gärna på min instagram.

Anmäl
2013-03-20 20:33 #3 av: Tilde

#2 Det visas inga nya avsnitt i Danmark vad jag vet om... Funderar Hmmm..

♥ Tilde

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.