TV-serier

Lost

2009-03-01 01:23 #0 av: Anna

En amerikansk drama/thrillerserie från 2004, skapad av J.J Abrams, Damon Lindelof och Jeffrey Lieber.

Handling

I det första avsnittet får man följa några passagerare ombord på flygplanet Oceanic Flight 815 som sedan kraschar på en tropisk ö någonstans i Stilla Havet. Totalt 48 passagerare överlever kraschen.
När planet kraschade bröts det i två delar. Den främre sektionen landade på stranden och den bakre mitt ute i havet. Man får till att börja med enbart följa de som hamnade på stranden - och länge tror man att resterande passagerare dog i kraschen. Faktum är att 23 av dem från den bakre sektionen överlevde - men vid den tidpunkt man får börja följa även dem har alla dött utom fem. Dessa två olika grupper slår sig sedan ihop och börjar kämpa för sin överlevnad tillsammans.

Redan i pilotavsnittet börjar man ana att Lost är så mycket mer än bara ännu en serie om en flygolycka. Konstiga ljud och rörelser i djungeln på ön uppenbarar sig samma kväll som planet kraschat och de överlevande blir självklart oroliga.

Detta är bara början på en otroligt komplicerad serie där skaparna omsorgsfullt och med hjälp av ett imponerande sinne för detaljer vävt in en salig blandning av drama, spänning, komedi och romantik. Nya frågor dyker upp i tittarnas huvud efter varje avsnitt - och i samma takt får man tids nog svar på alla frågor (även de som verkar omöjliga att besvara).

Under seriens gång varvas tittarna med att få se scener från ön och scener från karaktärernas tidigare liv. Allt eftersom avsnitten rullar på börjar man inse att ingen av karaktärerna har ett fläckfritt förflutet. Någon är drogmissbrukare, någon är mördare. Vad har de gemensamt och varför hamnade just de på Flight 815?

Huvudkaraktärer:

  • Jack Shephard (Matthew Fox)
  • Kate Austen (Evangeline Lilly)
  • James "Sawyer" Ford (Josh Holloway)
  • Charlie Pace (Dominic Monaghan)
  • Hugo "Hurley" Reyes (Jorge Garcia)
  • John Locke (Terry O'Quinn)
  • m.fl

Bild: ABC.com

 

Mysterier

(OBS! spoilers förekommer från och med nu)


Siffrorna - Talen 4, 18, 15, 16, 23 och 42 dyker upp i många olika sammanhang i Lost, speciellt i de första säsongerna. Först i form av en inskription i luckan som Locke och Boone hittade i marken ute i djungeln. Den luckan ledde till DHARMA-stationen "The Swan" (Svanen). I The Swan hittade karaktärerna en man, Desmond, som suttit i stationen i flera år och slagit in en kod (koden var givetvis 4, 8, 15, 16, 23, 42) på en dator var 108:e minut.
108 är även summan av den ovanliga talföljden.

När man får följa karaktären Hurleys s.k "flashbacks" (återblickar i hans vanliga liv, tiden innan kraschen) får man även veta att han spelade på dessa sex tal på lotto och vann 116 miljoner dollar. Efter sin vinst drabbades Hurley av extrema olyckor och otursfall som han hävdade berodde på att talen hade en förbannelse över sig.

I "The Lost Experience" avlöjades det att denna talföljd var resultaten av en ekvation som pekar ut den tidpunkt då människan kommer upphöra existera. Därigenom får man även veta att denna tidpunkt är förändringsbar - det var det som DHARMA-initiativet försökte forska fram. Läs mer om DHARMA längre ner!

Den svarta röken - Det första hotet som karaktärerna får uppleva på ön är en mystisk svart rök. Man får inte fysiskt se röken förrän efter några avsnitt men det är den som frambringar mystiska ljud och som får träd och växter i djungeln att röra sig redan i första avsnittet.
Rousseau - den franska kvinnan som varit på ön i 16 år efter att ha förlist med en båt (och som de överlevande från kraschen senare stöter ihop med) hävdar att röken är ett säkerhetssystem gjort för att skydda ön.

 

The Others

Efter att passagerarna spenderet ett visst antal dagar på ön börjar de misstänka att de inte är ensamma. Mycket riktigt - på ön befinner sig även en annan grupp med människor som de överlevande börjar kalla "The Others" (De andra).
Passagerarna av Flight 815 kämpar länge mot dessa andra människor och lyckas även döda ett par av dem. The Others hotar dem ständigt genom att både kidnappa och mörda folk ur deras grupp.

Under andra säsongen av Lost hittar de överlevande en man hängande i ett nät mitt ute i djungeln. Han säger sig heta Henry Gale och hävdar sig ha hamnat på ön tillsammans med sin fru i en luftballong. Senare visar det sig dock att denna man inte är någon mindre än The Others ledare - Benjamin Linus. Efter det avsnittet blir Ben en stor och viktig del av hela serien.

 

DHARMA-initiativet

På flera olika platser på ön finns olika s.k "hatches" (luckor) som leder till byggnadskomplex under marken (The Swan, The Arrow, The Flame, The Pearl, , THe Hydra och The Looking Glass är bara några av dem). I dessa stationer bedrev DHARMA sin forskning. Man får under seriens gång veta att DHARMA startades 1970 av Karen och Gerland De Groot som även blev ledarna för arbetet som skedde där.
DHARMA-logotypen dyker upp med jämna mellanrum i serien - på hajar, kläder etc.
Enligt The Lost Experience var DHARMA's största uppgift att, genom forskning, förbättra vårt liv här på jorden.

Tablå

Sverige: Tisdagar kl. 22.40 på TV4 (med start 17 mars)
USA: Onsdagar, finns som torrent på torsdagar

-----------------------------------

Slutord: Det finns så mycket mer att säga om denna serie. Så mycket att om jag skulle sammanfatta allt skulle det antagligen ta mig flera veckor att få med alla detaljer. Det handlar om så mycket mer än det jag nämnt - kärlekstrianglar, vänskap, självständighet och mod.
Det absolut häftigaste är att allt spelar roll! Även de absolut minsta detaljerna har en stor betydelse i denna annorlunda serie. Allting hänger ihop - karaktärernas förflutna vävs samman, mysterierna på ön börjar lösas upp - är The Others verkligen fiender?

Skaparna av Lost har skrivit på för totalt sex säsonger. USA's tablå är just nu på säsong fem.

Om du vill börja följa denna serie - vilket du borde! - hoppa inte in mitt i en säsong. Se avsnitten från allra första början i lugn och ro - annars är det omöjligt att hänga med. Men det är värt det!

Källor: Wikipedia, IMDB, ABC

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2009-03-01 01:28 #1 av: Anna

Var glada för att artikeln inte blev längre! Oskyldig

Jag hade otroligt svårt att kontrollera mig - det finns så otroligt mycket jag vill berätta och förklara om denna underbara serie, men det skulle (som jag nämner i slutordet) ta alldeles för mycket plats och tid.

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2009-03-01 01:50 #2 av: Dojdan

Va duktig du har varit :)


Anmäl
2009-03-01 02:02 #3 av: joooossan

Superbra! :)

Är så frustrerad av att jag missat alla avsnitt nu på sista tiden, måste köpa boxrarna så jag kommer ifatt! Var heeelt fast när jag tittade, men sedan kom massa aktiviteter samtidigt som Lost sändes Obestämd

Anmäl
2009-03-01 02:03 #4 av: Dojdan

#3 Jag då! Som missat ALLA avsnitt ;)


Anmäl
2009-03-01 02:05 #5 av: joooossan

#4 Förvånad hehe ;) Gubbens uttryck säger rätt mycket ;)

Anmäl
2009-03-01 06:14 #6 av: Liss

Lost är inget för mig. Jag älskade det i början, men nu är de bara för tråkigt!:) Någon gång borde en serie sluta också. hehe

Anmäl
2009-03-01 13:08 #7 av: Anna

Jag tycker inte att sex säsonger är så mycket om man kollar på andra serier - The Simpsons är uppe i 20 säsonger, Våra bästa år har gått sedan 1965...

Så 6 säsonger blir lagom, hade de färre skulle de aldrig hinna reda ut allting ;)

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2009-03-01 15:15 #8 av: Anna

Edit - la till ett jättebra youtubeklipp som summerar alla säsonger förutom säsong 5 på endast 8min!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2009-03-01 20:48 #9 av: Liss

#7 Jo, jag menade inte heller att de var för många säsonger - utan att de helt enkelt ballat ur och man borde sluta i topp.. :)
Men alla tycker olika.

Anmäl
2009-03-01 20:50 #10 av: Anna

#9 Förstod det, det var mest bara ett påpekande i #7, ingen kritik mot ditt inlägg =)

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2009-03-01 21:05 #11 av: Liss

#10 Nene, tog de inte illa heller:)

Anmäl
2009-03-02 00:52 #12 av: Singo-Torpet

ja tycker också de gått för långt... första halvan av första säsongen var ok, sen vart de bra a för mycket och efter 2 sluta ja kolla och är faktiskt väldigt anti denna serie..

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.