2009-02-28 16:35 #0 av: Ebba-A

Bara ordet Bolibompa får alla barn att ivrigt titta sig omkring efter en tv-apparat. Så har det sett ut sedan det startade 1987. Mycket har ändrats sedan dess, men Bolibompa, det finns kvar.

Bolibompa är inramningen för SVT:s barnprogram. Bolibompa har fasta sändningstider varje dag klockan 18.00 och 6.30 (07.00 vid helger) på Barnkanalen.

Historia

Bolibompavinjetten introducerades för första gången 31 augusti, 1987 i samband med kanalomläggningen som gjorde att TV 1 bytte namn till Kanal 1. Vinjetten är skapad av grafikern/amatören Bryan Foster och innehöll draken som följde med till Dallas nya vinjett 1999.

Programmet hade ursprungligen inga särskilda presentatörer, dom introducerades först 1990.

På sommaren var det fortfarande de ordinarie programpresentatörererna som presenterade barnprogram.

 Bolibompa gick från början bara under samlingsnamnet "Barnprogram", men namnet Bolibompa har alltid funnits med i programmets signaturmelodi. Först 1999 fick programmet officiellt namnet Bolibompa, samtidigt fick programmet en fast tid 18.00-19.00 och det började direktsändas. Till en början stavades namnet Bollibompa, fast det ändrades senare.

 Hösten 2005 utökades Bolibompas sändningstid till att även omfatta morgonens program i Barnkanalen, vid samma tillfälle flyttade man till en ny större studio.

 25 augusti, 2008 flyttades alla sändningar (förutom en repristimme 17.00 på SVT 1) till Barnkanalen. Flytten resulterade ett titarras på programmet. Mellan 25 augusti och 30 september låg genomsnittet på 167 000 Bolibompa-tittare, samma period året innan hade Bolibompa ett genomsnitt på 266.000 tittare.

 

Signaturmelodi

Den ursprungliga Bolibompa-sången gick såhär:

Barnprogram! Ja! (Fnitter)
Bolibompa, bolibomp-bomp-a.
Bolibompa, bolibomp-bomp-a.
Bolibompa, bolibomp-bomp-a.
Bolibompa, bolibomp-bomp-a.
Bolli-bolli-bolli-bolli-bompa.
- Har du sett...
- Va!?...
- Kanal 1! (Fnitter)

 

Sångtexten är idag TV-historia, från tiden 1987-1996 när SVT 1 kallades Kanal 1.

Samtidigt som sången spelades visades en tecknad filmsekvens med en sprattelgubbe, en boll, en grön drake, en drake och Kanal 1:s logotyp (klippet kan du se här nedan). Melodin är skriven av Lars Dahlberg. 31 augusti 1987 spelades den klassiska signaturmelodin i TV första gången.

September 1999  byttes vinjetten ut mot en ny, musiken till den är skriven av Magnus Frykberg och grafiken gjordes av byrån Dallas Sthlm.

 

Programledare

Några av programledarna som genom tiderna lett Bolibompa är bland annat: Fredrik Berling, Nassim Al Fakir, Ayla Kabaca, Jonas Leksell, Anders Lundin, Henrik Stååhl och Viktor Åkerblom Nilsson.

Dom nuvarande programledarna är: Johan Anderblad, Sara Edwardsson, Markus Granseth, Nina Hjelmqvist och Ylva Hällen.

 

Några sista ord:

Alla har väll sett Bolibompa någon gång? För mig var det en viktig del av min vardag när jag var liten.

Nu när jag skrev det här kommer det upp en massor gamla minnen, jag ska nog sätta på TV:n någon dag när det är Bolibompa. Bara för att se skillnaden.

Någon som också tänker göra det?

Avslutar med en liten video jag hittade på Youtube.

Text: Ebba A
Bild: -
Källa: Wikipedia