TV-serier

Seinfeld

2009-05-23 01:24 #0 av: Strumpa

"Serien om ingenting" - men en av världens mest populära serier någonsin! Här kan du läsa om Seinfeld! "Giddyup!", som Kramer skulle ha sagt.

Om serien

Seinfeld är en amerikansk sit-com skapad av Jerry Seinfeld och Larry David, som till att börja med döptes till "The Seinfeld Chronicles".

Serien sändes mellan 1989 och 1998. Totalt producerades 180 avsnitt i totalt nio säsonger. Serien blev en av de mest populära någonsin, både i USA och utanför, till exempel här i Sverige.

Serien handlar om ett gäng personer som bor på Manhattan, New York och är i 35-årsåldern. De är ytliga, självupptagna, cyniska och serien är känd som "A Show About Nothing", "Serien om ingenting", då historierna ofta handlar om vardagslivet och problem som rör högst vardagliga saker. Händelserna i serien bygger ofta på sådant som manusförfattarna själva varit med om.

Seinfelds huvudkaraktär är Jerry Seinfeld, vars roll delvis bygger på den verklige Jerry Seinfeld. I de första säsongerna inleds och avslutas varje avsnitt i allmänhet av en kort sekvens där Jerry agerar som stå-uppkomiker.

240Seinfeld6856.jpg

Huvudkaraktärer

Jerry Seinfeld (spelad av sig själv) är ståuppkomiker. Han bor i en lägenhet på Manhattan och har ett gäng vänner. Deras relationer till varandra är själva grunden till seriens handling. Jerry hittar ofta nya flickvänner, men för det mesta varar förhållandena inte längre än ett avsnitt, då Jerry alltid irriterar sig på något som flickvännen gör vilket till slut får honom att göra slut. Även när det gäller hans vänner och andra människor är han ständigt sysselsatt med att leta efter fel. Han älskar Stålmannen vilket märks i många avsnitt.

George Costanza (spelad av Jason Alexander) är Jerrys barndomsvän. George byter jobb lite då och då, och har varit allt från mäklare till manusförfattare. Han är hetsig och lite lätt neurotisk samt ljuger ofta för att rädda sitt egna skinn. Han gör även vad som helst för pengar. Hans skallighet är hans största komplex. Denna karaktär var från början tänkt att vara spelad av Danny DeVito.

Elaine Benes (spelad av Julia Louis-Dreyfus) är en före detta flickvän till Jerry och en god vän till honom. Elaine är den som lever det mest "normala" livet av de fyra huvudpersonerna. Hon är miljömedveten samt vegetarian. Elaine är även feminist. Hon väldigt frispråkig och avslöjar obesvärat privata saker, även för främlingar. Precis som George ljuger hon gärna, men lyckas ofta bättre med sina lögner än George (vilket märks tydligare i senare säsonger). Hon har också överdrivna uppfattningar om sig själv vad gäller sin skönhet och intelligens. Elaine är också en mycket dålig dansare.

Cosmo Kramer (spelad av Michael Richards) är Jerrys vän och granne. Han kallas alltid bara Kramer och fram till den 6:e säsongen så visste tittarna inte om att han hette Cosmo i förnamn. Kramer är en udda, excentrisk person som ständigt är arbetslös (långtidsstrejkande, vilket visas i avsnittet The Strike) och ägnar sig ofta åt alternativa, inte alltid lagliga, sätt att tjäna pengar. Han sparar emellertid en hel del pengar på att snylta mat och annat av Jerry, vars lägenhet är som ett andra hem för honom. Kramer är alltid hänsynslöst uppriktig mot folk, vilket ibland talar för hans fördel. Han har även en ovanlig förmåga att skaffa nya vänner i vilka kretsar som helst och han har ett kontaktnät som är större än de flestas.

 

Lite mer fakta

Seriens minskade tittarsiffror som sedan ledde till nedläggning inträffade efter den sjunde säsongen (1996-1997), då Larry David, seriens skapare och exekutiva producent, hoppade av. Efter detta tog serien delvis en annan riktning. Från att ha varit inriktad främst på relationer och vardagliga ämnen blev serien alltmer ytlig och orealistisk. 

Seinfeld hade nu högre tittarsiffror än någonsin, men många kritiker och tittare tyckte att seriens kvalitet sjunkit. Trots detta ansåg många att den fortfarande var sevärd, och roligare än de flesta andra komediserier.

I slutet av 1997 beslutades att Seinfeld skulle läggas ned. Larry David återvände för att skriva det allra sista avsnittet, The Finale, som sändes den 14 maj 1998.

Serien visas fortfarande i repris både i USA och många andra länder. Samtliga nio säsonger är utgivna på DVD.

 240Seinfeld6859.jpg

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Seinfeld  

Bild: http://coolwallpaper.com/Gallery/TV/Comedy/Seinfeld/Seinfeld6856.html

http://coolwallpaper.com/Gallery/TV/Comedy/Seinfeld/Seinfeld6859.html

/Sanna

medarbetare på Nattsudd och TV

Anmäl
2009-05-23 13:58 #1 av: Gasoline

Tyckte inte alls om denna serie förutom, men nu kollar jag mer än gärna om jag inte är för trött när det går. Tack för en "rolig" artiekl =)

Anmäl
2009-05-23 16:44 #2 av: Creation

Bra artikel! :) Seinfeld är jättekul.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2009-05-23 19:06 #3 av: Liss

Jätte bra artikel.. jag ser seinfeld nästan varje kväll, när repriserna går.

Anmäl
2009-05-23 19:44 #4 av: Link-

Vilken bra artikel, trevligt att slå på tvn på kvällen/natten och upptäcka att det är Seinfeld.

Anmäl
2009-05-23 21:00 #5 av: Dojdan

Jag följer iinte Seinfeld speciellt, men det är en skön serie att slå på om nätterna när man inte kan sova.


Anmäl
2009-05-23 22:16 #6 av: LiindaH

Seinfield är inte en serie för mig.
Visa avsnitt kan vara riktigt bra, men det är inget jag blir jätte glad över att se på TV!

Men suverän artikel Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.