TV-serier

The Simpsons

2009-06-22 01:45 #0 av: dijete

En artikel om den härliga serien och familjen The Simpsons!

Om serien

The Simpsons är en amerikansk tecknad komediserie som hittades på av dess skapare Matt Groening på 1980-talet. Sju år senare på våren började korta avsnitt visas i serien The Tracy Ullman Show och det sändes sammanlagt 48 korta avsnitt mellan April 1987 och Maj 1989. Serien blev så populärt så i mitten av December 1989 sändes det första avsnittet i amerikansk tv. The Simpsons blev 1997 den serie som sänts mest amerikansk tv och är även detta idag. Introsången till The Simpsons som hängt med under alla säsonger är skriven av Danny Elfman 1989. Serien utspelas i Springfield. Staden Springfield hatar dess granne Shelbyville och borgmästaren för Springfield är Borgmästare Quimby.

TS2

Karaktärer

Familjen  Simpsons:
Pappa Homer Jay Simpson: Lat, korkad, impulsiv, naiv och socialt omogen, med en stor kärlek till mat, öl (Duff), munkar, tv-tittande, Moes bar och sin familj. Han jobbar på Springfields kärnkraftverk i sektor 7G som ägs av Montgomery Burns. Homer är 38 år gammal och har varit i fängelse mer än åtta gånger.
Mamma Marge Simpson: En typiskt hemmafru som är helt tvärtom från sin man och som försöker vara ett gott föredöme för sina barn. Hon har varit i fängelse tre gånger. Du känner lättast igen henne genom hennes stora höga blåa hår. Innan hon gifte sig med Homer hette hon Bouvier
Sonen Bartholomew ''Bart'' Simpson: En bråkstake som alltid hittar på något dumt.  Gillar att åka skateboard och att klottra (under aliaset El Barto). Han älskar att reta och busa speciellt med Rektor Skinner. Är största barnet i familjen och är tio år.
Lisa Simpson: Smartast i både familjen och skolan. Spenderar det mesta av sin tid att läsa böcker,spela saxofon,ägna sig åt miljöfrågor. Hon har även avsagt sig den kristna tron och är buddist. Lisa är också vegetarian och har 159 i IQ. Mellanbarnet i familjen och är 8 år.
Spädbarnet Margaret ''Maggie'' Simpson: Ett barn som inte säger mycket utan mest sitter och suger på sin napp.

Övriga släktingar:

Abraham ''Abe'' Simpson: Homers pappa som inte vill vara på ålderdomshemmet. Han är också en veteran.
Patty & Selma Bouvier: Marges systrar som inte Homer alls gillar. Röker mycket!
Mona Simpson: Homers mamma som medverkat i vissa avsnitt.
Jaqueline Bouvier: Marge och hennes systrars mamma som medverkat i vissa avsnitt.

Och en massa skolkamrater,kompisar och familjer i staden..

thesimpsons

Tv-sändningar

Serien utvecklades för det amerikanska TV-nätverket FOX, som fortfarande sänder serien i dess hemland, där den blivit bolagets största framgång.I Storbritannien var det först FOX systerkanal Sky One som visade Simpsons, något som de fortfarande gör. I mitten av 1990-talet fick BBC rättigheterna för att sända Simpsons i marknätet och har sedan gjort det i BBC Two. Programmet blev dock för dyrt för BBC och från 2004 visas serien på Channel 4 i stället.I Sverige visas Simpsons i MTG:s kanaler (TV3 och TV6). Serien visas frekvent i kanalernas tablå, det är inte ovanligt att man visar fyra-fem avsnitt en vardag på TV3 och TV6. Runt millennieskiftet köpte TV4 AB rättigheter för de äldre Simpsonsavsnitten, varefter de har distribuerat DVD-skivor med Simpsons samt visat säsong 1-5 i TV4.
The Simpsons sänds även i en massa andra länder.

Utmärkelser

Serien har tilldelats en mängd prestigefyllda priser och utmärkelser; däribland 23 Emmy-statyetter, 22 Annie-statyetter och en Peabody-statyett. 1998 utsåg Time Magazine Simpsons till 1900-talets bästa TV-serie och sedan januari 2000 har serien en stjärna på Hollywood Walk of Fame. IGN utnämnde i januari 2009 Simpsons på 1:a plats av Topp 100 bästa animerade TV-serier.

Bilder: FOXAnmäl
2009-06-22 01:48 #1 av: E-meli

Jätte bra! Bra skrivet kompis!

Anmäl
2009-06-22 14:54 #2 av: E-meli

Putt

Anmäl
2009-06-22 23:42 #3 av: JohannaMax

Bra artikel!

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2009-06-22 23:45 #4 av: dijete

Tack!:)

Anmäl
2009-07-13 16:02 #5 av: Wilse18

Ahh... älskar denna serie.. men ja måste säja att det nya introt till serien har blivit sämre... annars är de nya avsnitten GULD! Skrattande

Anmäl
2009-07-14 13:38 #6 av: snurro89

Älskar simpson det är kung! lättSkrattande

Anmäl