Annons:
Etiketttävlingar-och-tv-galor
Läst 3421 ggr
Dojdan
2/28/09, 11:50 PM

Sverige i Eurovision Song Contest

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Varje år har vi den obligatoriska Melodifestivalen i Sverige. Målet med denna tävling är att utse en representant för vårt land i den internationella tävlingen Eurovision Song Contest.

Melodifestivalen är en både älskad och hatad tradition bland det svenska folket. Varje år återkommer tävlingen då en ny representant för Sverige i den internationella tävlingen, Eurovision Song Contest, ska utses. Sveriges första representant kom redan år 1958 då det vinnande bidraget hette Lilla Stjärna  och sjöngs av självaste Alice Babs. Själva tävlingen startade ett år senare, Alice Babs behövde alltså inte tävla för att få tävla för Sveirge.

Sedan dess har tävlingen lunkat på och i år ska den 48:e vinnaren utses. Ni som är snabba på huvudräkning har då redan förstått att det saknas vinnare från tre år. 1964, 1970 och 1974 uteblev nämnligen tävlingen i Sverige. 1964 ställdes tävlingen in på grund av en artiststrejk, 1970 protesterade alla de nordiska länderna mot tävlingen året innan då fyra artister slutade på samma poäng och fick dela på vinsten, 1974 var året efter ABBA's seger med Waterloo och Sveriges Television var ekonomiskt rädda för att vinna ytterligare ett år och behöva arrangera finalen.

I Eurovision Song Contest har Sverige varit relativt framgångsrika med 4 guldmedaljer, 1 silver och 4 bronsplatser. Sist har vi kommit två gånger.Gulden har tagits 1974 (Abba - Waterloo), 1984 (Herreys - Diggi-loo, Diggi-ley), 1991 (Carola - Fångad av en stormvind) och 1999 (Charlotte Perelli - Take me to your heaven). De två sistaplatserna knep Monika Zetterlund, 1963, och Forbes, 1977.

Källa: www.wikipedia.se


Annons:
Upp till toppen
Annons: